Istota kultury bezpieczeństwa żywności

Istota kultury bezpieczeństwa żywności

14 sty 2021

Jak zrozumieć i wdrożyć kulturę bezpieczeństwa żywności?

Organizacja GFSI (Global Food Safety Initiative) wprowadziła w siódmej wersji wymagań ideę kultury bezpieczeństwa żywności. Aktualizacja od razu wzbudziła duże zainteresowanie przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej, ponieważ GFSI wyznacza schematy postępowania na przykład w certyfikacji IFS.

 

Chcąc najlepiej zrozumieć podejście do kultury bezpieczeństwa żywności, należy odpowiedzieć na 3 pytania:

  • Dlaczego kultura bezpieczeństwa żywności jest tak ważna?
  • Czym właściwie jest kultura bezpieczeństwa żywności?
  • Jak organizacje mogą ją skutecznie wdrożyć?

 

Dlaczego kultura bezpieczeństwa żywności jest tak ważna?

Wiele firm zdało sobie sprawę, że inwestycje w szkolenia w zakresie bezpieczeństwa żywności, wdrażanie systemów i audyty mogą nie wystarczyć, aby w pełni zagwarantować osiągnięcie oczekiwanego poziomu bezpieczeństwa.  Wciąż „czegoś” brakowało. Owo „coś” to dokładna ocena kultury bezpieczeństwa żywności w organizacji.

Dlatego koncepcja kultury bezpieczeństwa żywności została natychmiastowo włączona do standardów uznanych systemów certyfikacji m.in. do IFS Food v7. W związku z powyższym, wszystkie firmy ubiegające się o certyfikat są zobowiązane do zaznajomienia się z nowymi wymaganiami.

 

Czym właściwie jest kultura bezpieczeństwa żywności?

Kultura bezpieczeństwa żywności łączy fizyczne aspekty systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (pomieszczenia, wyposażenie, dokumentacja itp.) z wartościami niematerialnymi (komunikacja, szkolenia, nagrody oraz wartości i niepisane zasady).

 

Jak organizacje mogą skutecznie wdrożyć kulturę bezpieczeństwa żywności?

Podczas wdrażania kultury bezpieczeństwa żywności najważniejszą rolę pełnią liderzy i menedżerowie organizacji. Ponadto niezbędna jest stała dbałość o dobrą komunikację, edukację oraz osobista odpowiedzialność pracowników.

 

Skuteczne wdrożenie kultury bezpieczeństwa żywności bazuje na dwóch krokach

 

Krok 1: Ocena status quo

 

Ocenę poziomu integracji kultury bezpieczeństwa żywności w danej organizacji można wykonać wykorzystując m.in.  kwestionariusz lub analizę SWOT. Celem badania jest odpowiedzenie na poniższe pytania:

  • Jakie są główne wartości organizacji?
  • Czy kierownictwo wspiera i komunikuje te wartości?
  • Czy pracownicy firmy rozumieją przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności?

 

Krok 2: Stworzenie i wdrożenie planu działania

 Plan może obejmować takie funkcje, jak:

  • zaangażowanie kierownictwa w spójną politykę bezpieczeństwa żywności, z wyznaczonymi celami dla poszczególnego procesu,
  • utworzenie motywującego hasła, które będzie wspierać ideę bezpieczeństwa żywności,
  • organizowanie wydarzeń dotyczące bezpieczeństwa żywności, mające na celu wzmocnienie komunikacji wewnętrznej na ten temat,
  • ciągły proces doskonalenia.

W zależności od organizacji szczegóły planu i jego etapy wdrożenia mogą się różnić.

 

Co zyskasz, dzięki współpracy z DEKRA?

  • Zgodność ze standardami certyfikacji;
  • Wyższy poziom wydajności i rentowności przedsiębiorstwa;
  • Renomę producenta wyrobów o najwyższej jakości na rynku.

 

Porozmawiaj z jednym z naszych ekspertów i dowiedz się, jakie korzyści dla Twojej firmy niosą za sobą usługi DEKRA!

 

Kontakt dla mediów

Rzecznik Prasowy DEKRA Certification Sp. z o.o.
Dominika Grosman
T. +48.601.143.050
@ rzecznik.pl@dekra.com

Newsletter

Najnowsze informacje wprost do Twojej skrzynki e-mail...