Certyfikacja HACCP
Wysokie bezpieczeństwo produktów dzięki kontroli ryzyka zgodnie z koncepcją HACCP
Koncepcja HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) jest uznaną metodą zwiększania bezpieczeństwa produkcji w przemyśle spożywczym.
Sprawdzamy Twój system HACCP w ramach audytu i poświadczamy zgodność z wytycznymi Codex Alimentarius (łac. kodeks żywności).
Audyt systemu HACCP w DEKRA
Koncepcja HACCP opiera się na międzynarodowych wytycznych Komisji Kodeksu Żywnościowego w ramach Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). HACCP to systematyczne podejście umożliwiające nieszkodliwą produkcję i bezpieczne obchodzenie się z żywnością.
Certyfikacja HACCP może być przeprowadzona dla każdego podmiotu prowadzącego działalność w branży żywnościowej.
Wdrożenie i certyfikacja systemu HACCP jest obligatoryjna dla:
- producentów żywności (za wyjątkiem produkcji pierwotnej),
- przetwórców żywności,
- dystrybutorów żywności.
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady, system HACCP obowiązuje dla:
- producentów pasz dla zwierząt,
- producentów premiksów dla zwierząt.
Siedem zasad Kodeksu Żywnościowego:
- Przeprowadzenie analizy ryzyka
- Identyfikacja bezpieczeństwa żywności w krytycznych punktach kontroli
- Definicja wartości granicznych w krytycznych punktach kontroli
- Ustanowienie procedur monitorowania w krytycznych punktach kontroli
- Definicja środków naprawczych w przypadku odchyleń od określonych wartości granicznych
- Tworzenie środków ewaluacyjnych w celu sprawdzenia wydajności
- Definicja dokumentacji środków
Korzystaj z wielu opcji certyfikacji z jednego źródła
Jesteśmy kompetentnym partnerem w zakresie poprawy bezpieczeństwa żywności. Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu w branży spożywczej i paszowej oraz licznym akredytacjom możemy wesprzeć Cię usługami, które są odpowiednie dla Twojej firmy. Przy niewielkim dodatkowym nakładzie pracy możemy zaoferować Państwu na przykład certyfikaty zgodne z normami ISO 22000, ISO 9001 lub IFS.
Nasz uznany na całym świecie znak DEKRA sygnalizuje Twoim klientom i partnerom biznesowym Twoje zaangażowanie w produkcję i przetwarzanie bezpiecznej żywności, co daje Ci decydującą przewagę nad konkurencją.