Certyfikacja GMP+
Wysokie standardy bezpieczeństwa dla łańcuchów produkcji pasz z certyfikatem GMP+
Przemysł paszowy jest ważną częścią łańcucha żywnościowego, ponieważ to, co jedzą zwierzęta odgrywa kluczową rolę w bezpieczeństwie i jakości żywności, którą pozyskujemy. System certyfikacji GMP+ jest odpowiednio dostosowany do przemysłu paszowego.
Certyfikacja odbywa się w oparciu o akredytację DAkkS (Deutsche Akkreditierungsstelle). Auditorów DEKRA wyróżniają długoletnie doświadczenie w branży paszowej oraz doskonała znajomość standardu GMP+, co gwarantuje profesjonalizm i indywidualne podejście do każdej audytowanej organizacji.
O certyfikacji GMP+
Standard Dobrych Praktyk Wytwarzania i Transportu Pasz GMP+ to międzynarodowy system certyfikacji zapewniający bezpieczeństwo pasz, bazujący na wymogach ISO 9001. GMP+ obejmuje wszystkie etapy łańcucha paszowego: uprawę, produkcję mieszanek i materiałów paszowych, dodatków i premiksów oraz sprzedaż magazynowanie i transport.
Standard produkcji pasz dla zwierząt został początkowo opracowany jako krajowe ramy regulacyjne w Holandii na początku lat 90-tych. Stanowił on podstawę międzynarodowego systemu certyfikacji pasz GMP+ dla bezpiecznych pasz zwierzęcych. GMP oznacza Dobre Praktyki Produkcyjne, a znak plusa przedstawia integrację Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Pierwszy standard dotyczący zrównoważonego rozwoju pasz został opracowany w 2013 roku. GMP+ składa się obecnie z dwóch modułów: Feed Safety Assurance (FSA) oraz Feed Responsibility Assurance (FRA).
DEKRA prowadzi certyfikację GMP+ w następujących obszarach:
- GMP+ B1: Produkcja, Handel i Usługi.
- GMP+ B2: Produkcja składników pasz
- GMP+ B3: Handel, skup, magazynowanie i przeładunek
- GMP+ B4: Transport
- GMP+ B4.3: Kodeks higieny dla transportu wodnego śródlądowego
- GMP+ B8: Produkcja pasz dla zwierząt domowych i handel nimi
- oraz dla producentów pasz w zakresie MI105 „GMO controlled”
Procedura certyfikacji zgodna z Systemem Certyfikacji Pasz GMP+
- Informacje i audyt wstępny (opcjonalnie)
Wyjaśnienie otwartych pytań i określenie kolejnych kroków, omówienie projektu na miejscu lub opcjonalny audyt wstępny. - Certyfikacja na miejscu
Weryfikacja dokumentów, jak również weryfikacja systemu GMP i wdrożenie udokumentowanych oświadczeń w codziennej działalności. - Raport z auditu
Wyniki naszej oceny, a w przypadku rozbieżności wskazanie możliwości optymalizacji i ewentualnej ponownej oceny. - Certyfikat i znak
Po pomyślnym zakończeniu procesu certyfikacji, przyznanie certyfikatu i znaku DEKRA. - Pierwszy audyt nadzoru
Co 12 miesięcy przeprowadzany jest audyt nadzoru w celu sprawdzenia zgodności z wytycznymi. - Drugi audyt nadzoru
Ponowne badanie po kolejnych 12 miesiącach. - Recertyfikacja
W ciągu trzech lat podczas audytu recertyfikacyjnego powtarzane są kroki od 2 do 6.
Dlaczego DEKRA?
- Jesteśmy ekspertami w dziedzinie przemysłu paszowego.
- Mamy wieloletnie doświadczenie we wspieraniu firm uczestniczących w łańcuchu paszowym.
- Specjalizujemy się w rozwiązaniach dostosowanych do potrzeb klienta i łączonych akredytacjach, w tym certyfikacjach w zakresie zarządzania jakością (ISO 9001) i bezpieczeństwem żywności (ISO 22000).
- Certyfikacja odbywa się w oparciu o akredytację DAkkS (Deutsche Akkreditierungsstelle).
Auditorów DEKRA wyróżniają długoletnie doświadczenie w branży paszowej oraz doskonała znajomość standardu GMP+, co gwarantuje profesjonalizm i indywidualne podejście do każdej audytowanej organizacji.