Ta strona może korzystać z plików cookies (tzw. „ciasteczek”). Przeglądając ją, wyrażasz domniemaną zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Możesz je także wyłączyć.     Tak, zgadzam się.  Sprawdź w naszej Polityce Prywatności.
Certyfikacja HACCP

Certyfikacja HACCP

 

System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP

 

Twoja organizacja potrzebuje obiektywnego dowodu na spełnianie wymagań prawnych?
Szukasz sposobu na wyróżnienie biznesu na rynku dzięki certyfikatowi cenionej i rzetelnej jednostki?
Chcesz zwiększyć wiarygodność Twojej organizacji na rynku?

 

Certyfikacja HACCP w DEKRA

 

Certyfikacja HACCP w DEKRA jest potwierdzeniem wdrożenia Systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP będącego gwarancją bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym. To dowód, że firma aktywna w tej branży wypełniła obowiązek wprowadzenia  ww. systemu, wynikający z krajowych i międzynarodowych regulacji prawnych, dotyczących pozyskiwania, przetwarzania i obrotu żywnością.

 

Działające w Polsce hipermarkety wymagają od swoich dostawców artykułów spożywczych wdrożenia systemów jakości i bezpieczeństwa (również HACCP).

 

Producenci, przetwórcy i dystrybutorzy żywności oraz eksporterzy środków spożywczych na rynek UE są zobligowani do wdrożenia systemu HACCP. Wyjątkiem jest produkcja pierwotna.

 

HACCP usprawnia organizację pracy i wykorzystanie surowców, maszyn, oraz ludzi, dzięki czemu oszczędzane są środki produkcji. Zmniejszeniu ulega  częstotliwość wykonywania badań międzyoperacyjnych i produktów gotowych, co również przekłada się na ograniczenie kosztów.

  

Co to jest HACCP?

 

Za sprawą systemu HACCP cały proces powstawania i dystrybucji wyrobu jest stale monitorowany.  

 

System pozwala określić realne, jak i potencjalne zagrożenia na każdym z etapów procesu produkcyjnego oraz oszacowanie ryzyka ich wystąpienia. Wdrożenie HACCP pozwala również wskazać metody służące minimalizacji lub eliminacji zagrożeń do bezpiecznego poziomu.

 

Dla kogo jest HACCP?

 

Certyfikacja HACCP może być przeprowadzona dla każdego podmiotu prowadzącego działalność w branży żywnościowej.

 

Wdrożenie i certyfikacja systemu HACCP jest obligatoryjna dla:

  • producentów żywności (za wyjątkiem produkcji pierwotnej),
  • przetwórców żywności,
  • dystrybutorów żywności.

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady, system HACCP obowiązuje dla:

  • producentów pasz dla zwierząt,
  • producentów premiksów dla zwierząt.

 

Dlaczego DEKRA?

 

DEKRA to profesjonalna i niezależna jednostka certyfikacyjna, znana i poważana w Polsce, Europie i na świecie. W 2016 roku badania The Brand Ticker i Spirit for Brands dla Horizon wykazały wzrost marki DEKRA o 45%. Nasi klienci za kluczową wartość DEKRA wskazali wiarygodność. Auditorzy DEKRA to doświadczeni eksperci, znający specyfikę branży produkcji żywności. 

 

W czym jeszcze DEKRA może Ci pomóc?

 

 

 

FORMULARZ KONTAKTOWY:

Dowiedz się więcej o interesujących Cię usługach lub poproś o ofertę...

 

ZAPYTAJ O OFERTĘ:

Zapraszamy do kontaktu z Menedżerem Regionalnym DEKRA, który odpowie na nurtujące Cię pytania...

 

Newsletter

Najnowsze informacje wprost do Twojej skrzynki e-mail...